expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

19. април 2013.

ANTALIJA - 3 U 1



Na turskoj rivijeri, vec dugi niz godina, jedno mesto se izdvaja kao najomiljenije medju turistima – Antalija.

Za pocetak da objasnimo naslov i zasto 3 u 1?! Zato sto je Antalija grad koji ima istoriju, tradiciju i sve uslove za divan odmor.

Antalija je bila steciste brojnih civilizacija koje su ostavile trag u danasnjem gradu i okolini i ucinile ga jedinim velikim kulturno-istorijskim spomenikom. Drevne zidine, kule, kapije i citadele cuvaju tajne Likijaca, Rimljana i naravno Osmanlija koji su nastanjivali ovaj grad vekovima unazad. Stari grad Kaleici je mesto gde je vreme skoro stalo i predstavlja pravu sliku istorije koja je prosla kroz ovo podneblje. Pored neverovatne arhitekture, ovde mozete pronaci lepe prodavnice sa suvenirima, simpaticne restorane i barove, kao i nezaobilaznu kaldrmu i istorijske znamenitosti.
Preporuke za cas istorije:
  •            Setnja kroz Kaleici
  •           Arheoloski muzej
  •           Trg i spomenik Kemala Ataturka
  •           Sat kula
  •           Gradic Perga i njegove ruine (oko 18km od centra Antalije)

Kaleici
                                                                           


 Kebab spreman za klopanje
Turci su narod koji je definitivno jedan od najkontradiktornijih na svetu, sto u slucaju turizma i nije tako lose. Sa jedne strane imamo tradiciju do koje veoma drze, neguju tradicionalnu hranu, festivale i muziku a sa druge strane veoma vode racuna da njihovi hoteli i rizortovi odisu luksuzom i svemu sto donosi moderno doba. Primer je i jedan od Top 10 najskupljih hotela u Evropi Mardan Palace koga zovu jos i dragulj Antalije za ciji luksuz je izdvojeno preko 1,5 milijardi evra, pa cete tako za njihov kraljevski apartman i ekstremni luksuz izdvojiti  neverovatnih 18 hiljada dolara za noc. Ali, da ovaj egzibicionizam ostavimo po strani i vratimo se na tradiciju. Hrana kao broj jedan! Turisti cesto imaju problem sa nekoliko kilograma vise nakon odmora u Turskoj jer je hrana vise nego primamljiva. Ako ne probate pravi tradicionalni Kebab na ulicama ili u restoranima, niste ni bili u Turskoj. J

Preporuke za tradicionalnu hranu:
  •           Restoran Guneyliler - tipicna turska kuhinja
  •           Ev Yemekleri - probajte domaci pilav!
  •           7 Mehmet – za ljubitelje veeelikih kolicina mesa
  •           Alara – obavezna riba i morski plodovi.



 
Porto Bello Resort & Spa
I za kraj, Antalija kao omiljena destinacija za odmor. Sa Antalijom ste uvek “na cisto” sto se tice vremenskih uslova. Prosecno ima 300 suncanih dana tako da vam je za odmor skoro zagarantovano idealno toplo vreme. Kao sto je vec pomenuto u tekstu, Antalija ima neke od naboljih hotela I rizortova na svetu. Cela antalijska rivijera sa gradovima Kas, Alanja, Manavgat i Kemer kao i oni koji su u neposrednoj blizini (Belek) pruzaju veliki izbor vrhunskog smestaja, vecinom sa 4 i 5 zvezdica, mada su s godinama i razvojem turizma sve zastupljeniji i oni apartmanskog tipa i low cost varijante. Tesko je izdvojiti samo nekoliko ali smo se mi ipak potrudili.

  •           Lara Family Club 4*
  •           Hotel Baia 5*
  •           Hotel Delphin Diva Premiere 5*
  •           Hotel Ramada Plaza 5*
  •           Hotel Porto Bello Resort & Spa 5*
    Ramada Plaza
    Hotel Baia
  •                                   



Plaza Ulas 

Antalijsku obalu krase i divna plaze i tirkizna voda. Na ovoj obali i sami turci vole da se odmaraju sto je veliko ohrabrenje da je Antalija kvalitetno turisticko mesto. Najpopularnija kupalista su Ulas, Finike, Kale (Demre), Patara i Tekirova. Ova mesta su zgodna i za avanturiste koji vole sportove na vodi kao sto su skijanje na vodi i paraglajding.



Plaza Patara



Ally Club

Obavezan je naravno i nocni zivot a Antalija ni tu nije zataila. Najpoznatija diskoteka je  Ally kao i Club 29 koja je ujedno i najveca u ovom delu Turske. Nasa preporuka su jos i Dolma i Shaker Pub. Zagarantovano dobar provod i djuskanje do ranog jutra.

Nadamo se da smo vam ovim postom pomogli da se odlucite za ovogodisnju letnju destinaciju, ostaje vam samo da svratite do nase agencije Top Travel Centar da vam jos po kojim savetom pomognemo i sastavimo vas savrsen odmor.

Do sledece Top Destinacije, veliki pozdrav!


Нема коментара:

Постави коментар