expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

18. јул 2013.

ONE NIGHT IN BANGKOK


Noćna panorama Bangkoka
Iako mi ovu egzotičnu priču počinjemo naslovnom numerom čuvenog mjuzikla “Chess”, sa sigurnošću možemo da kažemo da ovaj fascinantni grad nikako ne možete doživeti na samo jednu noć. Bangkok je najveći i glavni grad Tajlanda koji se nalazi nedaleko od Tajlandskog zaliva, na obali reke Chao Praya. Mi smo napravili našu listu šta nikako ne smete propustiti dok ste u Bangkoku a na vama je da krenete u avanturu.
Brzina i dinamika su reči koje možda najbolje opisuju ovaj grad jer sa svojih sedam miliona stanovnika i skoro trinaest miliona turista svake godine, svakako možete očekivati nešto poput ovog opisa. Impozantna brojka od 13 miniona turista godišnje, po odluci Global Destination Cities Index-a, 1.6.2013 godine je Bangkok I zvanično postao najposećeniji grad na svetu I ostavlja za sobom London, Pariz, Singapur i Njujork koji uzimaju do petog mesta.

Počećemo putešestvije u moćnoj Velikoj Palati (Grand palace) sačinjenoj od mnoštva pagoda, hramova, muzeja, parkova, uopšte jedan spektakl kakav se retko viđa. Malo je onih koji nad ovim lepotama ostaju ravnodušni. Centralna kraljevska rezidencija je izgrađena 1782. I tokom 150 godina je bila dom kraljeva. Izgradio ju je prvi kralj dinastije Chakri, Rama I, nakon koga su svi kraljevi dobijali titulu Rama. Ahitektura, boje, skulpture, sve to čini ovu palatu posebnom i interesantnom za turiste.
Wat Arun
Kada završite obilazak Velike Palate, uputite se u obilazak još tri veoma bitna hrama u okolini. U sklopu kompleksa velike palate nalazi se Wat Phra Kaew, verovatno najcenjenija budistička svetkovina na čitavom Tajlandu. U ovom hramu se nalazi statua Smaragdnog Bude, čuvara tajlandskog naroda. Drugi hram koji morate posetiti je Wat Pho u kome se nalazi statua Ležećeg Bude koga ste sigurno primetili na nekoj od slika sa Tajlanda. Zanimljivo je da je ovaj hram mesto na kome je nastala tajlandska masaža i ujedno je i najpoznatija škola za ovu veštinu. Nastavimo sa jednom od najpoznatijih znamenitosti Bangkoka – Wat Arun.  Ovaj budistički hram je nastao još u 17.veku međutim tek u ranom 19.veku pod vladavinom Rame II ovaj hram dobija sadašnji oblik. Posebno bi spomenuli neverovatan prizor Wat Aruna noću.
  
     
   
Prizor sa reke Chao Praya
Uživajte u vožnji čamcem po reci Chao Praya koja prolazi kroz grad. Duž obale reke se nalaze stanice gde možete iznajmiti taxi brodove za 20ak bata (oko pola evra) i krstariti gradom. S obzirom na visoke temperatura, naš predlog je da na ovu vožnju krenete u ranim prepodnevnim časovima ili još bolje predveče kada možete prisustvovati možda najlepšem prizoru zalaska sunca koje ste doživeli. Takođe možete zaploviti na jednom od mnogih restorana brodova koji kruže rekom i uživati u veličanstvenim bojama neba uz prijatnu muziku i tradicionalnu hranu.

    Pazarite zanimljive sitnice na pijaci Chatuchak. Ova pijaca je jedna od najpoznatijih i najvećih na svetu. Otvorena je svakog vikenda od ranih jutarnjih časova do 20h uveče i nalazi se neposredno pored parka Chatuchak. Na ovoj tržnici možete pronaći bukvalno sve od “igle do lokomotive” ili u ovom slučaju od robe, nakita, voća i povrća do različitih vrsta životinja. Pored ove pijace koja je nadaleko poznata među turistima, preporučujemo i dve manje, jedna tik uz drugu koje se nalaze na metro stanici Lat Phrao. Dosta manje ali neuporedivo autentičnije i interesantnije za koje malo koji turista zna, takođe su otvorene vikendom ali rade i do ponoći, u zavisnosti od posete. Obavezna preporuka je da se na ovim tržnicama cenjkate jer prodavci mogu da smanje cenu i za više od polovine prvobitne.
    
      
Park Lumphini
Posetite Lumphini park, najveći park u Bangkoku. On će vam pružiti u nekim momentima neophodno isključenje iz gradskog haosa. Preporuka je da ga posetite malo pre 18h kada se pušta nacionalna himna i svi šetači se zaustavljaju da je ispoštuju. U ovom periodu velike grupe ljudi posećuju park Lumphini da bi radili jogu, bavili se plesom, tai chi-jem, koristili sprave za rekreaciju na otvorenom ili radili fitness. Veoma je zanimljivo koliki broj građana Bangkoka vodi zdrav zivot i bira upravo ovaj park da bi se rekreiralo.

     
Kaosan Road
Prošetajte
Kaosan Road-om. Ovaj kvart od nekoliko poprečnih uličica je poznat kao turistički geto. Ovde se nalazi ogroman broj hostela, jeftinih barova i restorana, tatu salona i salona za masažu, prodavnica odeće i knjiga. Zanimljivo je posetiti ovaj kraj jer vrvi od turista i atrakcija usmerena upravo njima, popiti piće ali nije preporučljivo ovde jesti u restoranima. Iako su cene više negó primamljive pogotovo ako ste sa skromnim budžetom, higijena restorana i kvalitet hrane nije baš na zavnidnom nivou. Uostalom, nećete videti nijednog tajlanđanina da ovde ruča, što je verovatno više negó dovoljan pokazatelj. Sve u svemu, posetite ovaj kvart, veoma je šaren i zanimljiv, ali sa sobom ponesite lunch paket.

                       
Muay Thai
Tradicionalna Thai masaža

     
Zabava i za dame i za gospodu. Kako dame imaju prednost, uputićemo ih u neki od mnogih salona za tajlandsku masažu. Ova masaža je svetski poznata i gotovo je greh posetiti Tajland a ne otići na masažu. Salona zaista ima na svakom ćošku ali budite veoma pažljivi pri izboru jer neki od njih nude i nešto više od samo masaže ili je salon samo paravan. Najbolje bi bilo da se raspitate u svom hotelu gde će vas uputiti na pravu stvar. Za sat vremena masaže ćete izdvojiti oko 200 bata (5 eura) a masaže nogama i aromatičnim uljima koštaju nešto više ali i dalje veoma pristupačno. Za gospodu, dok su im dame na masaži, preporučujemo odlazak na Muay Thai meč. Ova borilačka veština se smatra veoma plemenitom jer je pored fizičke više negó neophodna mentalna spremnost. Nazivaju je “umetnost osam udova” zbog korišćenja pesnica, laktova,kolena i stopala. U Bangkoku postoje dva stadiona na kome možete pogledati najbolje Muaz Thai borbe, jedan je Lumphini Stadion, neposredno uz Lumphini park a drugi je Ratchadamnoen Stadion, u blizini Kaosan Road-a. Ulaznice koštaju između 20 i 50 eura, u zavisnosti od važnosti meča.


     
Noćni život u Bangkoku
Kako smo tekst počeli tako ga i završavamo uz savet za noć u Bangkoku. Ovaj grad živi z adobar provod i žurke. Ne postoji dan u nedelji kada nećete pronaći organizovanu žurku u nekom klubu prepunu naroda. Postoje pabovi i barovi za zagrevanje a onda se produžava u klubove ili diskoteke. Kaosan Road je mesto koje vam je neophodno za dobar provod. Neki od najpoznatijih pabova sa jeftinim pivom ali odličnom atmosferom se nalaze ovde, kao što su “Buddy Beer”, “Gulliver’s”
ili „Brick Bar“. Obratite pažnju da neki od njih imaju i klub na drugom spratu gde se organizuju fantastične žurke. U klubovima možete čuti sve od zvuka salse do tehna. Najpoznatiji kvartovi sa klubovima i diskotekama svih vrsta su Nana Plaza, Patpong i Soi Cowboy. Napomena je da su tajlanđani veoma „slobodan“ narod i da u klubovima često ima i go-go plesačica veoma oskudno odevenih ili neodevenih tako da za one konzervativnije ovo može biti korisna informacija. U svakom slučaju, provod vam je 100% zagarantovan u Bangkoku!

Ako vas je ovaj tekst privukao ili ste od ranije imali želju da posetite fantastični Tajland, priključite se našoj Top Travel Centar turi o kojoj više informacija možete dobiti na sledećem linku. http://www.toptravelcentar.rs/destinacije/azija/tajland-bangkok-pataja.html

Do sledeće Top Destinacije, veliki pozdrav!


Izvor: www.toptravelcentar.rs

1 коментар: