expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

16. мај 2013.

GRCKA – KOPNO VS. OSTRVA



Decenijama u nazad, Grcka je jedan od najcescih izbora i najposecenijih letnjih destinacija medju turistima iz Srbije i regiona. Shodno tome, i turisticka ponuda je svake godine sve raznovrsnija a cesto se pojavljuje i dilema, da li letovati na kopnenom delu ili na nekom od mnogobrojnih ostrva. Razlicite su preferencije turista tako da ni za ovu dilemu ne postoji tacan odgovor, ali svakako mozemo pomoci sa nekim predlozima pa na vama ostaje da se odlucite. 

Sani

Grcka ima neverovatno srecnu okolnost da joj je obala veoma razudjena, sa mnostvom ostrva, poluostrva i zaliva sto je vise nego pogodno za razvoj turizma. Takodje pogodna okolnost je sto Grcka izlazi na cak tri mora, Jonsko, Egejsko i Mediteransko. Klima je takodje veoma prijatna, mediteranska, sa blagim, vlaznim zimama i suvim, toplim letima. Definitivno postoje svi uslovi za razvoj turizma sto dokazuje i brojka od oko milion turista iz Srbije u 2012. godini.

Pefkohori
Jedno od omiljenih delova Grcke za turiste jeste poluostrvo Halkidiki. Njegova glavna privredna grana je turizam kao i sve pratece uskuge koje ga prate. Cuvena tri prsta Kasandra, Sitonija i Atos.

Kasandra poznatija kao “prvi prst” je najposeceniji deo Halkidikija. Dobila je ime po drevnom kralju Makedonije, Kasandrosu. Dugacke pescane plaze, kristalno bistro, cisto i toplo more pruzaju sve uslove za divan odmor. Popularna mesta na ovom prstu su Hanioti, Pefkohori, Polihrono, Kalitea, Posidi, Sani i mnoga druga. 
Hanioti


Sitonija je sredisnji prst koji sa jedne strane gleda na Kasandru a sa druge na Atos. U Sitoniji se nalazi ultra popularno letovaliste Neos Marmaras sa svojim turistickim centrom Porto Karas. Na ovom prstu mozete naci divne uvale do kojih se ne moze doci sa kopna vec iskljucivo sa mora tako da ih mnoge brodske ture ukljucuju u svoju ponudu.

Atos je svakako najpoznatiji treci prst po cudesnoj Svetoj Gori. Sa svojih 20 manastira, Sveta Gora pretstavlja najvece pravoslavno svetiliste. Iako je upravo Sveta Gora najaznacanija znamenitost Atosa, ovaj treci prst ima i idealne uslove za turizam tako da mozete naci sjajne hotele i uzivati u svom odmoru.


Grcka ostrva su posebna prica. Ovde prednjaci tradicija nad egzotikom. Istorija nad avanturom. Sa preko 3000 ostrva od koji je oko 140 naseljenih, svako propoveda svoju pricu i ima svoj jedinstveni svet. Mnoga su svetski poznata a mi cemo izdvojiti nase favorite za leto 2013.

Zakintos - ostrvo kornjaca. Ova vrsta je zasticena na ostrvu tako da dobro pripazite na kojim plazama smete da postavite vas suncobran jer je na mnogima upravo zbog ovih divnih bica to zabranjeno. Najjuznije jonsko ostrvo sa idilicnim pejzazima vazi za najsuncanije grcko ostrvo. Kombinacija borova i maslina, vocnjaka i vinograda sa jedne strane, i pescanih plaza, tirkiznog mora I magicnih uvala sa druge pruza sve sto od odmora ocekujete.

Zakintos

Lefkada
Lefkada – belo plava kombinacija. Ovo ostrvo se takodje nalazi u Jonskom moru, severoistocno od Kefalonije i juzno od Krfa a sa kopnom ga spaja pokretni most. Pesak na plazama i stene oko njih su upecatljivo bele boje koje sa nestvarno plavim morem cine jednu simbiozu kakvu cete retko pronaci. Culi smo da Lefkadu nazivaju i sjajnom “uvertirom za Maldive” i to svakako treba proveriti. :)



Tasos
Tasos – smokve, masline i vino. Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga koje je kroz vekove “proslo kroz ruke” mnogih civilizacija da bi konacno zatvorilo krug i ostalo grcko. Na ovom ostrvu vlada gostoprimstvo kakvo cete retko naci u turistickim mestima, a uz dobro vino brzo se sklapaju prijateljstva. Za svaciji ukus ima po nesto, romanticne uvale i dugacke pescane plaze. Zovu ga i “suma na vodi” jer obiluje bujnom vegetacijom, najvise borovim drvecem, ukusnim smokvama kojih zaista ima na svakom koraku i starim maslinama.


Na vama je da se odlucite a mi vas u Top Travel Centru spremno cekamo da odaberemo pravu letnju destinaciju skrojenu za vase savrseno leto 2013.

Do sledece Top Destinacije, veliki pozdrav!



Нема коментара:

Постави коментар