expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

24. мај 2013.

MIRIS ORIJENTA – KAZABLANKA



U danasnje vreme veliki je izbor destinacije koje podrazumevaju egzotiku ali mali je broj onih koje cine savrsen spoj egzotike, orijenta i avanture. Upravo takva Top Destinacija i nasa preporuka za predstojece mesece je Kraljevina Maroko i u njoj nadaleko cuvena Kazablanka. Mnogo se govorilo o ovom cudesnom gradu, filmska istorija se stvarala, cak i veliki Bata Zivojinovic spominje Kazablanku u kultnom filmu Balkan express, doduse “onu u Svajcarskoj” . :)

Panorama Kazablanke
Nekada mala luka na Atlanskom okeanu a danas moderni centar trgovine i najveci grad Kraljevine Maroko, Kazablanka je mesto koje svakako morate posetiti. “Bela kuca”, na spanskom jeziku “Casa Blanca” je bukvalni prevod imena ovog grada. Kazablanka je pravi sudar kultura, tradicionalnog i modernog. Dok su pojedini delovi grada puni modernih zgrada, staklenih gradjevina i savremenih trznih centara, druga strana je potpuni arhitektoniski sok sa oronulim fasadama, veoma starim dzamijama i trznicama kao iz crtanog filma “Aladin”. 
Moderni deo centra grada
Centar grada je spoj evropskog i africkog duha, prepoznatljiv je na svakom koraku i dok je arhitektura ta koja najvise naginje na francusku stranu, neverovatna vrema i guzva na ulicama objasnjava africki mentalitet. Skoro svi marokanski gradovi u svom najuzem centru imaju zidine sa isprepletanim ulicama i mnostvom zanatskih radnji pa tako i Kazablanka, samo sto je za razliku od ostalih gradova u Kazablanki ovaj deo grada dosta manji i za bolji dozivljaj ove scene daleko je bolje posetiti Medinu Habus koja je na samo desetak minuta prevozom udaljen od centra. Ne propustite da od zanatlija pazarite rucno radjenu “Aladinovu lampu” koja je pravi suvenir sa ovog putovanja! :)
Velika Medina
Medina Habus
Velika Medina je verovatno onakva kakvu je zamisljate, trznica sa mnostvom prodavaca koji vas vuku za rukav i ubedjuju da je upravo njihova roba bolja od one na susednoj tezgi i ovde mozete da pazarite sve od laznih Prada torbica, D&G majica do najmirisnijih orijentalnih zacina, cajeva i zivopisnih sarenih esarpi. Verovatno ce vam sam dozivljaj te guzve i opsteg ludila biti mnogo upecatljiviji nego sama zelja za shoppingom ali svakako je pod obavezno da se Medina poseti.
Verovatno je najpoznatija znamenitost Kazablanke dzamija Hasana II. Kazu da je ova gradjevina jedna od Top 50 najfotografisanijih znamenitosti na svetu. A kako i ne bi bila kada izgleda potpuno nestvarno, kao da cuva grad sa obale Atlanskog okeana i docekuje nove posetioce da im pozeli dobrodoslicu. Minaret visok cak 210 metara i pokretni krov koji pruzaju potpuno savrsenstvo od pogleda. U ovu dzamiju je dozvoljen ulaz svima sto nije slucaj u vecini marokanskih dzamija.

Dzamija Hasana II
Nemojte se preterano iznenaditi ako na plazama vidite zene u haljinama iako Kazablanka vazi za najliberalniji marokanski grad. Na plazama su velike guzve tako da svoje stvari uvek imate na oku! Duz plaze ima veoma raskosnih hotela, restorana i barova a ovde se odigrava i skoro sav nocni zivot grada.
Sigurno je da se Kazablanka “proslavila” onog momenta kada je 1942. godine Holivud lansirao istoimeni blokbaster sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Postoji i omaz ovom kultnom ostvarenju u vidu bara “Rick’s café Americano” nazvan po glavnom liku Riku Blejnu koga tumaci Bogart. "Play it again, Sam" iako je ovo fraza koja je lose interpretirana ali je usla u anale svetske kinematografije. Nastala je kombinacijom dva citata koje Ilsa, koju tumaci Ingrid Bergman izgovara pianisti "Play it once, Sam, for old times' sake."  i "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'." Ako ste ljubitelj ovog romanticnog ostvarenja, a malo je onih koji nisu, onda je “Rick’s café Americano” u Kazablanki obavezna stanica za vas.
"Casablanca"
Kafe poseduje i neke od originalnih rekvizita iz filma a svakako najizgovorenija recenica, skoro pa obavezna je upucena pianisti
Ceo grad je jedna slikovnica, tako da pored klasicnog izdvajanja znamenitosti i mesta koje se moraju videti, najbolji je savet da se upustite u avanturu istrazivanja, najbolje uz pratnju lokalnih turistickih vodica koji zaista ima mnogo I koji najbolje mogu da docaraju ovaj cudesni grad nekim pricama koje retki imaju privilegiju da cuju.

Nas tim iz Top Travel Centra je svakako veliki ljubitelj ove orijentalne zemlje ali i filma “Kazablanka” tako da smo za vas pripremili specijalnu ponudu da se i vi uverite zasto ovaj grad ima tako jaku moc da privuce turiste iz svih delova sveta.


Do sledece Top Destinacije, veliki pozdrav!

Нема коментара:

Постави коментар